Світло в кінці солодкого тунелю

Вересень в Україні — пора традиційного старту чергового цукрового сезону. Що обіцяє він країні й працівникам галузі? З бурякових плантацій надходять добрі вісті: середня вага коренів сягає 510 г проти торішніх 433 г, отже, очікується рекордна врожайність — близько 500 ц/га. Валовий збір сировини, за оцінкою «Укрцукру», може сягнути 13,3 млн т, щоправда, відстає показник цукристості — 15,4% проти 16,3%. Однак розрахунки показують, що виробництво солодкого продукту становитиме 1,9-2 млн т. Тим часом зі світових ринків віє тривогою…

Ринкові гойдалки

«Світові ціни на цукор продовжують знижуватися внаслідок структурного надлишку, сповільнення споживання, спекулятивного продажу, стійкого долара та макроекономічного середовища. Окрім того, надлишок цукру в Азії та низький імпортний попит з боку Китаю випереджають скорочення виробництва в Бразилії, що відбувається через несприятливі погодні умови й високі ціни на етанол, порівняно з цукром. ПІСЛЯ двох років дефіциту маємо два роки значного профіциту — близько 11,5 млн т 2017/2018-го та 11,8 млн т 2018/2019-го МР», — повідомив аналітик ринку цукру S&P Global Platts (Kingsman) Даніель Ребело під час першої конференції «Торгівля та експорт цукру-2018»,яка проходила в Києві наприкінці серпня 2018 року. Ситуація ускладнилася ще й через те, що ЄС скасував обмеження на виробництво цукру, яке діяло впродовж останніх 50 років, та повернув собі статус нетто-експортера, відновивши присутність на ринках Західної Африки та Середземномор’я. Світові та внутрішні ціни невпинно посунулися донизу. Ці тенденції утвердилися ще наприкінці 2017 року, а тому вітчизняні цукровики та буряківники (чимало з них сьогодні виступає в одній особі) стали планувати скорочення виробництва. Фактичні площі під цукровими буряками зменшилися на 13-15% проти минулого року і становлять близько 265 тис. га. Тривожний показник, але ще не катастрофічний. Нагадаємо, що 2015 року буряковий клин налічував 237 тис. га, але, незважаючи на це, цукрозаводи виробили обсяги продукції, які повністю покрили внутрішні потреби країни. Хоча керівник аналітичної служби компанії Sucden Марина Сідак уважає, що бурякові плантації площею 250-280 тис, га є найнижчою межею, яку може дозволити собі галузь, якщо хоче зберегтися.

Аналітики «Укрцукру» заспокоюють: навіть за таких площ в Україні будуть вироблені обсяги продукції, яких вистачить і для внутрішнього споживання, і для експорту. Проте це має більше засмучувати, ніж радувати, адже посилюється тиск на внутрішній ринок. Оскільки обсяги експорту падають (вони нижчі на 25% від торішнього рівня) плюс 400-500 тис, т перехідних запасів. Про площі цукрових плантацій наступного року навіть не хочеться думати. Залишається сподіватися, що десь через рік, як уже бувало не раз, ринок знову піде вгору..

Передзвонити мені